dc de bende
dartbord

Home

dart geschiedenis
dart woordenboek
dartbord
check out lijst
leden
competitie
zomer competitie
geschiedenis uitslagen
foto boek
wist u dat?
sponsoren
leuke plaatjes
gastenboek

Het dartbord

Het huidige dartbord verschilt qua vorm nauwelijks van het origineel uit het begin van de vorige eeuw. Het dartbord wordt gemaakt van samengeperst sisal. De gaatjes in het bord (van de gegooide darts) worden vanzelf weer dichtgedrukt door de nieuw geworpen darts. Slijtage wordt daarmee overigens niet uitgesloten. Een bord dat heel veel gebruikt wordt, moet na ruim 6 maanden toch wel vervangen worden. 

Het meest bekende en gebruikte bord is het "Londen" of "Clock" bord. Dit bord is verdeeld in 20 genummerde schijven. Het bord bestaat ook uit een aantal ringen. De buitenste rood-groene ring is de "Dubbel" (2x aantal punten) en de binnenste rood-groene ring is de "Triple"(3x aantal punten). De binnenste kleine ring is de "Bull's eye" met daar omheen de "Bull". De zwarte en witte vlakken tussen de binnenste en buitenste ring zijn de "Singles" (1x aantal punten) en de allerbuitenste zwarte ring telt niet mee voor de scores.

 

dartbord

Het dartbord moet voldoen aan de volgende eisen:
· in goede staat zonder beschadigingen.
· volkomen vlak.
· de draden moeten goed zichtbaar zijn en niet glimmen.
· de nummering aanwezig en op de juiste wijze aangegeven.
· de dubbel 20 moet rood zijn.
· Het dartbord bestaat uit 20 genummerde 'schijven' en 2 'ringen'.
· De buitenste ring, de dubbelring (double), telt de punten dubbel. Bijvoorbeeld D20=40 punten, D16=32 punten, enz.
· De middelste ring, de trippelring (triple), telt de punten 3 keer. Bijvoorbeeld T18=54, T15=45, enz.
· Het groene vlak in het midden is de Bull en telt als 25 punten.
· Het rode vlak in het midden is de Bullseye en telt als 50 punten. (telt ook als dubbel).
· De overige 'grote' vlakken tellen allemaal als 1 maal de puntwaarde.

Hoogte van en afstand naar het dartbord:

ophanghaakjeHet dartbord ophangen is een heel precies werkje. Bij elk bord wordt een montageset geleverd. De ophangplaat schroeven we op de wand, op een hoogte (exact uitmeten!) van 1,73 meter, gerekend vanaf de vloer (fig. 1). Elke dartsbaan dient wat dat betreft hetzelfde te zijn. Meet het nog een keer na als de ophangplaat bevestigd is.

Nu leggen we het dartbord op de vloer of op een tafel en schroeven de bijgeleverde zelftapper met platte kop in het bord. In het centrum van het bord is reeds een gaatje voorgeboord. We draaien de zelftapper er zo diep in dat er twee millimeter ruimte overblijft.

Nu kunnen we het bord ophangen door de schroef van het dartsbord in de sleuf van de montageplaat te haken. Het bord hangt zo vrij en kan gedraaid worden. Zorg ervoor dat het cijfer 20 precies midden boven zit. De ruimte die nu tussen dartsbord en de wand overblijft vullen we op met bierviltjes of stukjes karton. Doe dit op tenminste drie tegenover elkaar liggende punten en werk de vulling weg, dat staat wel zo netjes. Bovendien is een niet weggewerkte vulling storend voor degene die werpt. Controleer of het getal 20 nog steeds midden boven zit. Als het bord nog maar met moeite kan worden gedraaid, is er voldoende vulling aangebracht.

Vervolgens de gooiafstand uit meten. Deze afstand, 2,37 meter, wordt gemeten vanaf de voorzijde van het dartsbord. Ideaal zou een drempeltje (oche / ocky) die de gooilijn markeert, maar een plakstrip voldoet ook (N.B. indien je graag een goede oche wilt installeren op je dartbaan, hou dan de maten aan die de NDF op haar website genoemd heeft: een raised oche is een verhoogde drempel met een minimum hoogte van 38mm en een minimum lengte van 610mm).

Tot slot kun je de baan nog controleren of zowel hoogte als afstand goed zijn door de diagonale lijn tussen bull en oche na te meten. Deze moet namelijk 2,93 meter bedragen.

Last updated on